vineri, 8 iulie 2011

Protestele din Atena. O relatare de la fața locului.

Grecia, prima ieşire din criză, România în comă.

Un articol incitant și cu reale valențe educative publicat de Florin Flueraș pe site-ul CriticAtac.
Așa cum am intuit într-un post din 16 mai, schimbare se poate produce doar prin forță. Iată ce spune  autorul în urma experiențelor trăite în Atena:

„De la tinerii radicali bine echipaţi şi organizaţi din linia întâi, până la batranicile care ceartă şi aruncă cu sticle cu apă în scutierii ce păzesc sedii de bancă în preajma pieţei, a existat o solidaritate extraordinară.
Pentru mine asta a fost un exemplu în plus pentru cât de important e ca protestul să nu rămână la nivel de spectacol simbolic. Poate nu e necesară violenţa neapărat dar puterea trebuie forţată, nu se schimbă nimic doar prin proteste simbolice, autorizate. Toate relativele victorii împotriva sclavagismului, rasismului, colonialismului, exploatării, etc. au fost forţate, de cele mai multe ori violent şi mai tot timpul ilegal.
...
Total contrar aşteptărilor de a găsi oameni disperaţi, deprimaţi, etc. am văzut oameni vi, treziţi, scoşi de pe pilotul automat, care refuza să mai interiorizeze tacit autoritatea. Nu e deloc un dezastru ce se întâmpla în Grecia ci probabil asistăm la nasterea celei mai emancipate si conştiente politic societăţi. Unii autori sunt de părere că asistăm la un momen istoric, la nasterea multitudinii.
...
Sunt indignaţi, mai precis ultragiati cum spun ei, nu pentru că nu au ce să manance ci pentru că sunt conştienţi de inacceptabila dimensiunea politică a escrocheriei ce se întâmplă la nivel financiar – economic… Totul poate fi privit astfel şi ca o ieşire violentă dintr-o criză de inconştienţă politică.
...
Poate e timpul să ne mai întoarcem privirile admirative dinspre occident şi către vecinii noştri din Sud, eu zic că avem ce învăţa.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu