miercuri, 18 mai 2011

Critic Atac

Libertatea este în pericol. Democrația are câteva șanse de supraviețuire

de Boris Kagarlitsky

Un excelent articol despre iluzia libertății și simularea democrației în societatea globalizată.

Extrase:

”Oamenii nu mai cred în democrație nu pentru că le-ar plăcea să trăiască în tiranie, ci pentru că înțeleg că, de fapt, nu e vorba de nici o democrație, totul e minciună, ficțiune, bătaie de joc.”

”Triumful democrației și al libertății nu deține absolut nici o garanție, mai mult, el e cât se poate de problematic. Formula Rosei Luxemburg, „socialism sau barbarie”, capătă în zilele noastre o actualitate rău prevestitoare, mai ales pe fundalul demoralizării rușinoase a susținătorilor socialismului și, într-un sens mai larg, a mișcării de stânga.”

”Cu toate acestea, chiar dacă libertatea noastră viitoare se află sub un mare semn de întrebare, ne rămân destule motive să credem în ea și să nu ne pierdem speranța. Perspectivele democrației sunt controversate, vagi, dar ele există. Criza a creat noi pericole, a deschis noi posibilități, dar cel mai important – ne-a impus un regim al responsabilității fără precedent. Nu doar că suntem obligați să rostim neîntrerupt descântecul angajamentului nostru la valorile libertății, ale iluminismului și dreptății sociale, ci să și acționăm zi de zi, apărându-le și întărindu-le.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu